tisdag 26 oktober 2010

Ekonomi vs Kultur

En av de första frågorna som diskuterades under den allra första föreläsningen på denna kurs var om den sönderfallande dikotomin mellan ekonomi och kultur. Traditionellt sett har dessa varit väldigt separata områden. Först på 1980-talet började kultur bli ett legitimt begrepp inom företagsvärlden. Idag är företagskultur en väsentlig del av det som studeras då man studerar företagsekonomi (enligt min erfarenhet iaf). Utöver detta har kultur tagit större plats inom företagsvärlden även på andra sätt. Även om det i Finland ännu är ett relativt litet fenomen så förekommer ändå även här att företag anställer en konstnär i form av något slags residens tjänst. Problemet här, än så länge, är att det är svårt att på ett konkret visa vad företagen kan ha för nytta av konsten.

2009 läste jag en specialiseringskurs (vet inte vad det heter på svenska, EK kurssi) vid Konstakademin i Åbo. En av de andra kursdeltagarna var Gunilla Hellman. Gunilla, som flera år verkade för Svenska Kulturfonden, arbetar idag med just det här, alltså att sammanföra konsten och företagen. Hon är en av personerna bakom Arts & Business Forum Finland. Liknande organisationer finns sedan tidigare i flera olika länder, t.ex. Kultur och Näringsliv i Sverige. Vill du veta mer om Arts & Business Forum Finland kan du läsa den här artikeln.

Personligen, då jag står med en fot i ekonomin och den andra i konsten har det länge varit en självklarhet att dessa två kan dra större nytta av varandra än de gör idag. Så till den grad självklarhet att jag ibland kan tröttna på hela diskussionen. Men det är en viktig och intressant diskussion, absolut! Precis som allt i naturen är beroende av varandra för sin överlevnad, allt är del av en stor helhet som behöver alla dess komponenter, tror jag också att samhället fungerar på ett liknande sätt. Vi kan inte isolera ekonomin eller kulturen eller konsten, eller någon annan del av samhället heller för den delen. Allt är delar av en helhet och beroende av varandra. Ändå har vi inte kommit särskilt långt när det gäller hur vi effektivare kan dra nytta kors och tvärs mellan de olika delarna.

Här ännu ett par länkar på ämnet för den som vill läsa mer:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar