tisdag 15 februari 2011

this is where it starts

Här följer nu det sista inlägget i denna blogg i samband med kursen kulturledarskap. Nog kommer jag fortsätta blogga här framöver också, men då i eget tempo =)

Avsluter med att blicka lite framåt. Läste igenom undervisningsministeriets utgivning "Kulttuuripolitiikan strategia 2020" (den finns här)

Var befinner sig denna bransch om en sådär tio år? Det är något jag tycker alla vi som har ett intresse i att arbeta inom denna bransch bör fundera på med jämna mellanrum. I denna utläggning skriver ministeriet att kultur främjar befolkningens hälsa, bildning och livslånga lärande, företagslivet och anställningsgraden, geografiska områdens livskraft, teknologiskt kunnande och innovation.

Det är inte illa pinkat för en bransch där de arbetande arbetar under väldigt tråkiga omständigheter (se föregående inlägg). Ändå tror jag på att det ligger en sanning i detta påstående! Men för att leva upp till detta krävs många förändringar. Anställningsvillkoren måste bli bättre. Den stora grå massan (alltså du och alla dina kompisar) (ok, jag med) måste inse och acceptera kulturen som sådan den beskrivs här ovan. Det måste någon gång bli slut på att vi som jobbar inom kulturbranschen alltid ska behöva förklara och försvara det vi gör om den nu har så stor inverkan som utbildningsministeriet menar.

Avslutar med ett par rader ur samma rapport och tackar där med för denna kurs!

"Kulttuuri rikastaa yksilöiden ja yhteisöjen elämää. Vahva identiteetti ja oman kulttuurin ja kulttuuriperinnön tuntemus auttavat ymmärtämään ja arvostamaan myös muita kulttuureita."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar